WhatsApp View Once – multimedia do jednorazowego wyświetlenia

WhatsApp View Once to nowa funkcja, która uruchamia w aplikacji multimedia do jednorazowego wyświetlenia. Adresat wyświetla informację z obrazkiem lub filmem, które po obejrzeniu znikają bezpowrotnie.

whatsapp-view-once-multimedia-do-jednorazowego-wyswietlenia-Facebook
Kliknij obrazek, aby zobaczyć film prezentujący funkcję WhatsApp View Once

WhatsApp View Once

Nowa funkcja WhatsApp View Once była dostępna do niedawna tylko w wersji beta aplikacji. Teraz mogą z niej skorzystać wszyscy użytkownicy komunikatora.

Uruchamiając multimedia do jednorazowego wyświetlenia, aktywujemy funkcję wysyłania multimediów do adresata, które po jednokrotnym ich obejrzeniu bezpowrotnie znikają. Podobną funkcjonalność od samego początku miała aplikacja Snapchat.

Zalety rozwiązania WhatsApp View Once:

  • Multimedia nie zostaną zapisane w folderze Zdjęcia lub Galeria odbiorcy.
  • Po wysłaniu zdjęcia lub filmu do jednorazowego wyświetlenia nie będzie można go ponownie wyświetlić.
  • Odebranych zdjęć i filmów do jednorazowego wyświetlenia nie można przekazać, zapisać, oznaczyć gwiazdką ani udostępnić.
  • Możesz tylko zobaczyć, czy odbiorca wyświetlił zdjęcie lub film do jednorazowego wyświetlenia, jeśli ma włączoną funkcję potwierdzenia odczytu.
  • Zdjęcia lub filmy niewyświetlone w ciągu 14 dni od wysłania wygasną w czacie.
  • Aby wysłać zdjęcie lub film, które mają zostać wyświetlone tylko raz, należy za każdym razem wybrać multimedia do jednorazowego wyświetlenia.
  • Multimedia do jednorazowego wyświetlenia można przywrócić z kopii zapasowej, jeśli przed jej utworzeniem wiadomość zawierająca takie multimedia nie została otwarta. Jeśli zdjęcie lub film zostały już wyświetlone, te multimedia nie zostaną zapisane w kopii zapasowej i nie będzie można ich przywrócić.

Jakie są korzyści takiego rozwiązania?

Wiele osób zastanawia się pewnie jakie mogą być korzyści ze znikających multimediów? Może to być idealne narzędzie dla osób, które chcą przekazać jakieś poufne informacje i mieć pewność, że nie wypłyną one dalej. Po prostu ktoś odczyta lub obejrzy materiał i musi z niego wyciągnąć wnioski lub go zapamiętać. Multimedia znikną i nie będzie po nich śladu.

Warto pamiętać, że poufne informacje wysyłać należy tylko do zaufanych osób, gdyż istnieje możliwość zrobienia ich kopii przez zapisanie zrzutu ekranu. Można też taki ekran sfotografować lub nagrać innym urządzeniem.

Ta funkcja zostanie wprowadzona w tym tygodniu w aktualizacjach aplikacji na systemy iOS i Android. Aplikację należy uaktualnić, aby móc korzystać z nowych funkcji.

Źródło: WhatsApp, Facebook

Dodaj komentarz